Tijdens een, wegens de corona-maatregelen streng gereguleerde bijeenkomst, vierde sv KDO op 1 september 2020 het 75-jarig bestaan. Voor de Tweede Wereldoorlog was er al eens gevoetbald in De Kwakel, dus in de geest van de bevrijding en de wederopbouw wilde een aantal Kwakelaars in 1945 iets nieuws starten. Alle dorpen in de regio bezaten al een voetbalvereniging, dus kon De Kwakel niet achterblijven. Zo werd 1 september 1945 in de woonkamer van Cees van Zaal (de melkboer) besloten een nieuwe vereniging op te richten met de naam RKSV KDO. Wat begon als een Rooms-katholieke voetbalvereniging met een geestelijk adviseur, spelende op een weiland en douchend in de sloot, is KDO in die 75 jaar uitgegroeid tot een omni-vereniging met 9 sporten, ruim 1.200 leden en een prachtig complex met een eigen sporthal.
Corona bijeenkomst
Eind 2019 begon een werkgroep aan de voorbereidingen van een grote feestweek voor alle leden van sv KDO. Als gevolg van de Corona-crisis bleek in de loop van 2019 dat een feestweek zoals die werd voorbereid niet mogelijk zou zijn. Toen in de loop van de zomer bleek dat de kantine per 1 juli weer open zou mogen en bijeenkomsten tot 100 mensen mogelijk zouden zijn, mits 1,5 meter onderlinge afstand, werd al snel besloten tot een zogenoemde corona-bijeenkomst om toch wat aandacht aan dit heuglijke feit te kunnen geven. In de ruime KDO-kantine kunnen immers een kleine 100 mensen op 1,5 meter afstand worden gepositioneerd. Door het uitnodigen van een beperkte groep van ereleden, oud-voorzitters, huidige bestuursleden en enkele vrijwilligers kon het aantal zo onder de 100 blijven. Door iedereen vooraf te laten aanmelden en bij binnenkomst, na een digitaal coronacheckgesprek, zich te laten registreren en te laten plaatsnemen op een vaste zitplaats kon een veilige bijeenkomst worden gegarandeerd.
Jubileumboek
KDO-voorzitter Andy Verstelle opende de bijeenkomst met een hartelijk welkomstwoord voor alle genodigden en een korte schets van het ontstaan van de jubilerende vereniging. De Kwakel en KDO zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel lokale initiatieven zoals bijvoorbeeld Sport & Spel of de Kwakelse Veiling zijn ooit als een KDO-activiteit gestart en staan inmiddels al tientallen jaren op eigen benen met een eigen organisatie. Ook stond hij stil bij de vele vrijwilligers die in de loop der jaren de vereniging hielpen en helpen op- en uitbouwen. Juist die onderlinge samenwerking en verbondenheid is zo kenmerkend voor KDO. Niet bij de pakken neerzitten, maar aanpakken en gewoon doen. Zo werden er in het verleden vele bouwwerken gerealiseerd, van tribune en sporthal tot clubgebouw. En zo wordt er dit jaar gezorgd dat, ondanks alle corona-maatregelen, het sport- en verenigingsleven relatief normaal door kan gaan.
Een bijzondere vermelding was er voor de sponsoren en redactie van het jubileumboek dat ter ere van het 75-jarig bestaan is samengesteld. Al op 1 december 1956 verscheen de allereerste uitgave van het clubblad Ons Doel, een blad dat tegenwoordig nog tweewekelijks verschijnt. De naam Ons Doel was ooit bedacht door mevrouw Habets. Het was daarom niet meer dan passend dat de voorzitter het allereerste exemplaar van dit jubileumblad uitreikte aan haar zoon en erelid van KDO, Paul Habets. De komende weken wordt het jubileumboek verspreid onder alle (ere)leden, vrijwilligers en sponsoren van KDO.
Zilveren erepenning
Burgemeester Pieter Heiliegers en Wethouder Jan Hazen van Sport waren ook aanwezig op de bijeenkomst en spraken de jubilaris toe. Tot grote verrassing van alle aanwezigen reikte de burgemeester namens het college van B&W aan de voorzitter van sv KDO de Gemeentelijke Zilveren Penning van Verdienste uit. Een eer die in het verleden pas aan twee lokale organisaties is toegekend; in 1968 aan het Convent Uithoorn van de congregatie van Onze Lieve Vrouw en in 1970 aan Voetbalvereniging Uithoorn. De Zilveren Penning is vervaardigd door zilversmid At Brandenburg uit Schoonhoven en in samenspraak met de gemeente Uithoorn ontworpen.
Cadeaus
Wie jarig is, krijgt ook cadeaus. Naast de bloemstukken en enveloppen met inhoud waren er, naast de erepenning, nog twee bijzondere cadeaus voor het jubilerende KDO.
Allereerst bood Leo van de Rotten van Rodaal een kunstwerk aan, bestaande uit drie vlaggenmasten met prachtige banieren. Deze masten zijn door de Groengroep op 31 augustus langs het hoofdveld geplaatst zodat alle bezoekers direct een prachtig beeld krijgen van 75 jaar KDO-historie.
Vervolgens bood Jan Tilburgs, namens “De Derde Helft”, een groep KDO-supporters bestaande uit (oud) bestuurders en vrijwilligers een enorme vergroting aan van een van de oudste foto’s uit de rijke KDO-historie. Deze foto krijgt een mooie plek in de bestuurskamer.
Ereleden
Sportieve prestaties en gezellig samenzijn gaan in een vereniging als KDO hand in hand. Daaraan leveren velen als sporter, vrijwilliger of bestuurder een bijdrage. Sommigen zetten net dat stapje extra en leveren een meer dan buitengewone prestatie. Aan het eind van de bijeenkomst benoemde voorzitter Andy Verstelle vijf van die leden tot Lid van Verdienste.
Tot ereleden van sv KDO werden benoemd:
Henk van Leeuwen. Henk is niet alleen al tientallen jaren penningmeester van de afdeling voetbal, hij is ook bekend als omroeper tijdens het jaarlijkse WA Verlaan toernooi. Wie kent niet: “scheidsrechters opgelet; eindsignaal is beginsignaal”
Ron Ferwerda. Als sinds 1965 heeft KDO een volleybal afdeling. Ron is sinds eind jaren 90 als trainer en bestuurder, waarvan de laatste 15 jaar als voorzitter een van de belangrijke aanjagers van de afdeling volleybal.
Ineke Hogerwerf. In 1945 werd ook DWS opgericht, het huidige KDO Dance Aerobics Gymnastiek. Ineke is in het KDO-tijdperk de voorzitter van deze zeer actieve KDO-afdeling die altijd vooraan loopt bij nieuwe ontwikkelingen
René Lek. 75 jaar KDO betekent ook 10 jaar G-voetbal bij KDO. René is al die tijd de drijvende kracht achter de groei en bloei van deze afdeling voor kinderen met een beperking.
Erik van Egdom. Erik was 16 jaar bestuurder bij de afdeling veldvoetbal waarvan 8 als voorzitter. Maar bleef ook daarna actief om “de gaten dicht te lopen” in het voetbalbestuur. Daarnaast betrokken bij zo’n beetje alle commerciële en media-uitingen van KDO en altijd bereid te helpen als er hulp nodig is.
In verband met de corona-maatregelen werd de speld steeds opgespeld door de partner van het nieuwbenoemde erelid. Naast de Speld van Verdienste was ook de naam van het erelid al toegevoegd aan de Wall of Fame in de bestuurskamer van KDO. Deze Wall of Fame geeft zo een mooi overzicht van alle leden die in de loop der jaren iets bijzonders hebben bijgedragen aan de vereniging.
Tot slot
Aan het eind van het officiële gedeelte sprak voorzitter Andy Verstelle de wens uit dat KDO ook de komende jaren zo’n bijzondere vereniging zou blijven: een integrale en belangrijke hoeksteen van de Kwakelse gemeenschap, waar sportieve prestaties en gezelligheid hand in hand gaan. Maar bovenal hoopte hij dat het 75-jarig bestaan in de nabije toekomst met alle leden zou kunnen worden gevierd op een manier die past bij de rijke historie van de club.
Tijdens de gezellige nazit, op anderhalve meter, vertelde Ben Plasmeijer alle aanwezigen nog een fraaie historische anekdote. Ben is net als KDO 75 jaar en al bijna zijn gehele leven lid; hij is tientallen jaren als sporter en bestuurder actief geweest en nog steeds actief als vrijwilliger.
Foto’s: Dirk Plasmeijer, Paparazzi Media