Wat is survivalrun?

Wat is survivalrun?

Wat is een survivalrun?
Een zware en veelzijdige vorm van duursport. Een groeiende tak van sport, waarbij het lange-afstand lopen gecombineerd wordt met het overwinnen van verschillende zware hindernissen, die het uiterste vragen van de deelnemers die deelnemen aan de landelijk georganiseerde wedstrijden. Niet alleen wordt een aanzienlijke krachtinspanning verwacht van de atleten, ook souplesse en techniek spelen een bepalende rol voor het uitlopen van een survivalrun.

Kan ik dat ook?
Deze vraag horen we dikwijls aangezien de mythe rondom de survivalrun er niet om liegt. Alles kan! Zolang je over de wil beschikt om er voor te gaan. Ongetraind aan de start verschijnen kan natuurlijk consequenties hebben voor het verloop van de run waar je aan deelneemt. De survivalrun is namelijk zwaar. Naast de hindernissen die je moet volbrengen sta je in een constante "strijd tegen de elementen van de natuur". Daarbij speelt de toestand van het terrein waarover het parcours is uitgezet een belangrijke rol. 

Nog meer van belang zijn de weersomstandigheden. Goede kleding, conditie en voorbereiding sterken je tegen deze elementen. Water in combinatie met wind en lage temperaturen plegen onbewust een grote aanslag op je spieren en je uithoudingsvermogen.

Er kan gesteld worden dat een mens veelal meer kan dan hij denkt. Je ontdekt krachten van je zelf die je je nooit voor mogelijk hebt kunnnen houden. Regelmatig zien wij nog deelnemers die besloten hebben eens een keer mee te willen doen en met de heldere blik van de overwinning sterk afstekend ten opzichte van het vermoeide lichaam de finish bereiken. De trots die daarvan afstraalt is onbeschrijfelijk. De toeschouwers vinden het prachtig en denken heimelijk: "zou ik dat ook kunnen". Natuurlijk, als jij dat wilt dan kan dat!

Het rode armbandje
Bij de inschrijving/aanmelding van de run op de dag zelf ontvang je naast je t-shirt met startnummer een rood armbandje als extra motivatie. Je kunt namelijk nog zo snel het parcours doorlopen, als je armbandje je wordt afgenomen dan eindig je veel later in het klassement dan de runner die later maar wel met armbandje binnen komt. Het armbandje kan afgenomen worden, of kun je inleveren indien je een hindernis niet kunt volbrengen. De regels staan per run vermeld in het programma boekje. Maar feit blijft: hoe lang je er ook over doet, alle hindernissen behalen en je armbandje behouden geeft je het grootste gevoel van voldoening, en daar gaat het om.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding op een survivalrun geeft je het meeste plezier tijdens de uitvoering ervan. Je kunt looptraining combineren met krachttraining, je voeding en rust aanpassen ter voorbereiding etc. Maar van groter belang is het dat je goed begeleid wordt in de voorbereiding naar een run. Kijk op de pagina trainingen om te zien of er bij jou in de buurt trainingsmogelijkheden zijn.

Kleding
Je kleding dien je aan te passen aan de weersomstandigheden van dat moment. Je te warm kleden kan net zo nadelig werken als je te koud kleden. Dit vereist enige kennis van je eigen lichaam. Je kunt kiezen voor een koude of warme start waarna je vervolgens gedurende de run je kleding aanpast. Een t-shirt wordt beschikbaar gesteld door de organiserende stichting of vereniging. Vaak wordt geadviseerd (afhankelijk van de buitentemperatuur) hieronder een thermohemd te dragen aangezien je regelmatig tijdens een run in contact komt met water maar ook in een beschut bos of een uitgestrekt winderig weiland of akker terecht kunt komen.

De legging (strakke elastische sportbroek) zorgt voor een optimale bewegingsvrijheid, zowel in het water als in het bos omdat deze niet achter takken of delen van hindernissen blijft haken met alle gevolgen van dien. Tevens houdt de legging de temperatuur van de spieren stabiel aangezien de broek ook sneller droogt. De legging is in verschillende kwaliteiten, diktes en materiaalsoorten te verkrijgen. Pas deze aan op de temperaturen van de dag van de run. Je dient er voor te zorgen dat je legging aansluit bij je enkels aangezien dit je beschermt tegen (schaaf)wonden van het touw en netwerk of braamstruiken en takken. Een muts is aan te raden bij zeer lage temperaturen (70% van je lichaamswarmte verlaat het lichaam nl. via het hoofd) maar kan ook zorgen voor hittestuwing. Maar een muts kun je altijd snel wegstoppen achter je broek of t-shirt bijvoorbeeld als het een ongemak vormt. Handschoenen worden voor het nemen van de hindernissen afgeraden.

Schoenen
De keuze in sportschoenen is zeer persoonlijk. Belangrijk is dat deze licht en sterk zijn en voorzien zijn van een grof profiel dat voorkomt dat je gemakklijk uitglijdt (in een hindernis of in een glibberig akkerveld bijvoorbeeld. Het materiaal moet sterk zijn omdat de schoenen veelal in contact komt met de touwen en het hout van de hindernissen waardoor slijtage snel optreedt. Zorg er ook voor dat het profiel dusdanig is dat je voldoende grip hebt op het touw, een beenklem die je in een verticaal touw zet om naar boven te klimmen mag niet gaan glijden. Vraag advies aan een van de trainers op de vereniging. De meeste sportwinkels weten namelijk niet altijd waar ze over praten als het gaat om een survivalrun.

Naast de training voorafgaande aan de run moet je zorgen voor een goede warming-up. In een survivalrun gebruik je nagenoeg alle spieren van je lichaam (dat voel je anders vanzelf wel de volgende dag). Kom dus ruim op tijd zodat je hier voldoende tijd aan kunt besteden.  Verder is het aan te raden in de dagen voorafgaand aan een run goed te letten op je slaap- en eetgewoontes.

Handschoenen om mee te klimmen zullen heel snel tot blaren leiden en adviseren wij dus niet. Direct contact met het touw is het meest wenselijk. In de loop van de tijd krijg je wat meer eelt op je handen en gaat het klimmen ook beter. Er zijn speciale handschoenen (voor de echt koude dagen) waarbij je snel kunt wisselen tussen klimmen direct op met blote handen en hardlopen waarbij je je handen weer kunt opwarmen.


Verzorging tijdens de run
De organiserende stichtingen en verenigingen zorgen tijdens de run ook voor een verzorging. Naast verspreide posten met water, sportdrank en fruit (bananen bijvoorbeeld) zijn er ook ehbo posten. In runs met waterpartijen zorgt de organisatie veelal voor duikers die tijdig kunnen ingrijpen indien zich een calamiteit voordoet. Let tijdens een run zelf ook op je collega survivalrunner, die verantwoording draagt een ieder maar dit zou eigenlijk een overbodige opmerking moeten zijn.

 

Evenementen
Weer
  • 8,5°
    Zwaar bewolkt en regen
    Wisselvallig en meer wind
Buienradar.nl