Nieuws veldvoetbal.

<< Veldvoetbal nieuws
Nieuws
  • Nieuwe regels voor het nieuwe seizoen

    13 augustus 2013

    Voor het komende seizoen 2013-2014 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de (spel-)regels die van belang zijn voor alle teams. Bij de wedstrijden zal voortaan weer gecontroleerd worden, of de personen die op het formulier zijn ingevuld dezelfde zijn als die spelen. Dit gebeurt door controle van de spelers ten opzichte van de spelerskaarten, de zogenaamde visuele controle. Hierbij heeft de aanvoerder/jeugdleider een belangrijke taak toegewezen gekregen.
    Daarnaast gaat in de B-categorie gestart worden met de tijdstraf, die opgelegd gaat worden bij een overtreding, waar een eerste gele kaart voor staat. Hieronder vindt u de omschrijving, zoals deze in het KNVB bewaarnummer hierover gepubliceerd is:

    Tijdstrafregeling
    In de categorie B wordt gewerkt met een tijdstrafregeling zoals hieronder aangegeven. De scheidsrechter is verplicht deze tijdstrafregeling toe te passen.

    1. Tijdstraf kan niet worden opgelegd aan elftallen die uitkomen in de categorie A van het veldvoetbal. Tot de categorie A behoren:
    - mannen veldvoetbal standaard topklasse t/m de 6e klasse
    - mannen veldvoetbal reserve hoofdklasse t/m de reserve 3e klasse
    - vrouwen veldvoetbal Women?s BeNe League t/m 3e klasse
    - A-, B-, C-junioren eredivisie t/m de 1e klasse
    - D-pupillen 1e divisie t/m hoofdklasse
    2. Een tijdstraf duurt 10 minuten. Voor alle pupillen, met uitzondering van de D-pupillen categorie A (geen tijdstrafregeling), geldt een tijdstraf van 5 minuten.
    3. Het opleggen van een tijdstraf heeft geen verdere gevolgen voor de betrokken speler, dat wil zeggen dat er later geen andere straf uitgesproken kan worden.
    4. Het toezicht op de speler aan wie tijdstraf is opgelegd, is in handen van de scheidsrechter. Hij houdt ook de tijd bij en noteert de naam van de speler aan wie tijdstraf is opgelegd. Als de tijdstraf om is, mag na een teken van de scheidsrechter de speler het speelveld weer betreden.
    5. Een speler moet zich op het moment dat hij een tijdstraf ontvangt ophouden buiten het speelveld, doch binnen de omrastering van het speelveld, in een door de scheidsrechter aan te geven gebied.
    6. De tijdstraf gaat in bij het hervatten van het spel. Als de scheidsrechter de tijd stil zet, staat ook de tijdstraf stil.
    7. De tijdstraf kan slechts eenmaal per speler per wedstrijd worden opgelegd bij een waarschuwing. Hierbij moet de scheidsrechter wel de gele kaart tonen. Krijgt een speler een tweede waarschuwing dan volgt de rode kaart. De speler aan wie tijdstraf is opgelegd, blijft onder de rechtsbevoegdheid van de scheidsrechter.
    8. Een speler, aan wie tijdstraf is opgelegd, kan gedurende zijn tijdstraf niet worden vervangen.
    9. Indien aan de aanvoerder van een elftal tijdstraf is opgelegd, moet zijn taak gedurende de tijdstraf aan een andere speler worden overgedragen. Hij mag ook geen toelichting aan de scheidsrechter vragen op de genomen beslissingen.
    10. Indien een wisselspeler of de trainer/coach een waarschuwing krijgt, toont de scheidsrechter direct de rode kaart.
    11. Als een doelverdediger tijdstraf krijgt opgelegd, dan moet een andere speler zijn plaats als doelverdediger innemen. De als doelverdediger optredende veldspeler zal door het aantrekken van afwijkende kleding als doelman herkenbaar moeten zijn.
    12. Als een speler zijn tijdstraf van 10 minuten niet kan volmaken, omdat de rust aanbreekt, dan zal hij het resterende gedeelte van de tijdstraf in de tweede helft dienen te ondergaan. Is de tijdstraf van een speler nog niet om bij het einde van de wedstrijd, wordt hem de rest kwijtgescholden.
    13. Indien een speler zijn tijdstraf van 10 minuten niet kan volmaken omdat de wedstrijd wordt gestaakt, dient hij het restant te ondergaan vanaf de spelhervatting. Dit betekent dat, indien de wedstrijd alsnog uitgespeeld dient te worden op een later tijdstip, de desbetreffende speler aan wie een tijdstraf was opgelegd niet aan het restant van de wedstrijd mag deelnemen totdat de volledige tijdstraf is uitgezeten. Mocht deze speler niet meer aan de wedstrijd meedoen, dient een andere speler zijn tijdstraf uit te zitten.
    14. Als het aantal spelers vanwege het aantal tijdstraffen onder de 7 daalt, moet de wedstrijd worden gestaakt. Het betreffende team is dan schuldig aan het staken van de wedstrijd.

    Aanvoerder
    Taken en verantwoordelijkheden algemeen
    Vanuit het Reglement Wedstrijden Amateur Veldvoetbal, het Reglement Tuchtrechtspraak Amateurvoetbal en de diverse besluiten van het bestuur amateurvoetbal zijn de volgende taken en bevoegdheden aan de aanvoerder toegekend:
    1. Als er geen scheidsrechter aanwezig is en er zijn meerdere vervangende kandidaten, dan verricht de aanvoerder van de thuisspelende vereniging de loting om de scheidsrechter aan te wijzen die zal optreden als de vervanger van de niet aanwezige scheidsrechter
    2. De aanvoerder zorgt voor het invullen van spelersnamen en ondertekening van wedstrijdformulier vóór aanvang van de wedstrijd. Het wedstrijdformulier dient een kwartier vóór aanvang van de wedstrijd in het bezit te zijn van de scheidsrechter.
    3. De aanvoerder verstrekt de gegevens van medespelers aan de scheidsrechter tijdens en na afloop van de wedstrijd (in verband met afwikkeling van registraties). Tevens dient de aanvoerder na afloop van de wedstrijd, wanneer de aanvullende gegevens zijn ingevuld, het wedstrijdformulier nogmaals te paraferen.
    4. Indien de scheidsrechter één of meerdere spelers, trainer, begeleiders in staat van beschuldiging stelt via een aantekening op het wedstrijdformulier, dan worden de betrokkenen en de aanvoerder geacht van de aantekening van de scheidsrechter kennis te hebben genomen. Hier ligt een taak van de aanvoerder om de verkregen informatie door te geven aan de direct betrokkenen.
    5. De aanvoerder van de thuisspelende vereniging zorgt voor overhandiging van een kopie van het wedstrijdformulier aan aanvoerder bezoekende vereniging
    6. Indien de aanvoerder van de bezoekende vereniging geen kopie van het wedstrijdformulier heeft ontvangen, dan deelt hij dit direct mee aan de scheidsrechter.
    Verzuimt de aanvoerder als dusdanig te handelen, dan wordt verondersteld dat hij een kopie van het wedstrijdformulier heeft ontvangen.

    Taken en verantwoordelijkheden in relatie tot visuele controle spelerspas
    1. Beide aanvoerders zijn verplicht de scheidsrechter te assisteren bij de visuele controle van de spelerspas.
    2. Door middel van het ondertekenen van het wedstrijdformulier verklaart de aanvoerder dat:
    a. Alleen spelers aan de wedstrijd hebben deelgenomen die op dat moment speelgerechtigd waren;
    b. De visuele controle is uitgevoerd;
    c. De gegevens op de spelerspas overeenstemmen met de gegevens op het wedstrijdformulier.
    3. Aanvoerders die hun taken onjuist of onvoldoende uitoefenen zijn in overtreding.
    4. Indien bij de wedstrijd een verenigingsscheidsrechter actief is geweest zijn/is, naast de aanvoerder(s), ook de vereniging(en) in overtreding. Uiteraard is het aan de tuchtcommissie wie uiteindelijk in overtreding is geweest.

    De KNVB zet waarnemers in om te controleren of de visuele controle correct wordt toegepast.

    Jeugdvoetbal
    Hierbij wordt nogmaals benadrukt dat, indien er sprake is van jeugdvoetbal, op grond van artikel 36 van het Reglement Wedstrijden Amateur Veldvoetbal de taken en verantwoordelijkheden van de aanvoerder, zoals hier omschreven, worden overgenomen door de elftalleider van de desbetreffende vereniging.

Evenementen
Weer
  • 5,0°
    Mix van opklaringen en middelbare of lage bewolking
    Gure buien en veel wind
Buienradar.nl